Často se na ni zapomíná ale je plná vitamínů, chrání Náš nervový a kardiovaskulární systém, normalizuje žaludeční kyseliny a zmírňuje příznaky trombózy

-
Příprava6 min.
-
Vaření21 min.
-
Porcí2
-
Zhlédnutí2 160
Chalva je sladkost z Indie a střední Asie. Je známá také v jihozápadní Asii, východní a jižní Evropě. Je populární na Blízkém východě a na Balkáně, ale je známá také v některých oblastech bývalého Sovětského svazu.
I když se její složky mezi jednotlivými národy liší, základ je stejný: sezamová semínka, cukr, med a rostlinný olej. Odlišné vlastnosti jsou dány složkami: lískové ořechy, vlašské ořechy, kakao, mandle nebo pistácie.
Chalva má jedinečné výživové vlastnosti.
Složky, ze kterých jsou vyrobeny, jsou přírodním zdrojem bílkovin, sodíku, vápníku, draslíku, hořčíku, van, zinku, fosforu a jedlých kyselin.
Chalva tyčinky jsou vyrobeny ze slunečnicových semen. Díky tomu obsahuje vysoký podíl vitamínů B1 a F.
Hlavní funkcí vitamínu B1 nebo thiaminu je udržovat nervový systém, stimulovat srdce a svaly. Vitamin B1 je potřebný k odbourávání sacharidů, cukru a škrobu v lidském těle, čímž se normalizuje žaludeční kyselina. Tento vitamín je schopen přeměňovat sacharidy na glukózu, která je hlavním zdrojem energie pro lidský mozek.
Takže pokud naše tělo získá správné množství vitamínu B1, mohou se výrazně zlepšit naše duševní schopnosti.
Thiamin lze snadno nahradit, protože se nachází téměř ve všech potravinách, ale teplo při vaření a pečení ničí vitamín B1. Nadbytečný vitamín B1 opouští naše tělo močí, vůbec se neukládá ve tkáních a orgánech, proto je třeba každý den přijímat a nahrazovat správné množství.
Vitamin F je stavebním prvkem buněčné membrány. Jeho účinky: snižuje trombózu a tvorbu cholesterolu, snižuje krevní tlak, rozšiřuje cévy, snižuje ukládání cholesterolu, zvyšuje účinek inzulínu, vede k hubnutí spalováním nasycených tuků, má dobrou protizánětlivou a antiartritickou funkci.
Nedostatek vitamínu F může způsobit kožní problémy, predispozici k infekcím, artritidu, neplodnost nebo potíže s početím, emoční problémy a tendenci ke stresu.
Denní potřeba vitamínu F: 1% z celkového denního příjmu kalorií.
Výrobky z chalvy se vyrábějí lisováním slunečnicových semínek za studena, takže si zachovávají svůj plný obsah vitamínů, takže produkt dodržuje doporučený příjem a je zdravě „sladký“.
Připravte si například tuto dobrotu z CHALVY —-
Výborný pamlsek s lahodným chalvem krémem a kokosovými vločkami chutná na jedničku!RECEPT ZDE!
zdroj: tudasfaja.com/tele-van-vitaminnal-vedi-az-ideg-sziv-es-errendszertnormalizalja-a-gyomorsavat-csokkenti-a-trombozist-es-meg-sorolhatnank-te-tudod-mi-ez
Recipe Reviews