Zeleninový salát
-
Příprava10 min.
-
Vaření12 min.
-
Porcí3
-
Zhlédnutí1 272
Léto je pomalu, ale jistě před námi. Těžká, hutná a smažená jídla ne vždy v těchto horkých dnech přijdou vhod. Většina z nás raději momentálně sáhne po zeleninové variantě, která je nejen chutná, ale také zdravá.
Takový zeleninový salát náš žaludek nijak nezatíží a naše zdraví také nepřijde zkrátka. Salát, který obsahuje mrkev, celer a zelí je přímo vitamínovou bombou pro náš organismus.
Mrkev je bohatým zdrojem betakarotenu, který blahodárně přispívá nejen naší pokožce. Je dokázáno, že u žen mrkev např. výrazně snižuje riziko mrtvice. Zelí je vhodné jako prevence chronických onemocnění. A také celer nezůstává pozadu. Čistí žaludek a je velmi vhodný pro diabetiky.
Spojte tak příjemné s užitečným a tuto vitamínovou fantazii si připravte již při nejbližší příležitosti. Přinášíme Vám rovnou dva recepty.
Budeme potřebovat následující ingredience:
- 1 menší bílé zelí
- 2 červené papriky
- 1 zelená paprika
- půl celeru
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- olivový olej
- ocet
Takto budeme v receptu postupovat:
- Zelí omyjte, zbavte ho nevhodných listů a poté nakrájejte na nudličky do hluboké mísy.
- Umyjte papriky a zbavte je všech semínek. Nakrájejte na nudličky. Nakrájejte také celer a otřete, nebo vymačkejte česnek.
- Potom veškerou zeleninu promícháme. Zalijeme octem a olejem, osolíme a opepříme. Dle potřeby dochutíme.
- Mísu zakryjte a před podáváním nechte minimálně 3 hodiny chladit.
Druhý salát
Budeme potřebovat následující ingredience:
- strouhané zelí
- strouhaná mrkev
- celer
- feferonky
- nasekaná rukola
- kapary
- olivový olej
- vinný ocet
- sůl
- pepř
Takto budeme v receptu postupovat:
- Vše smíchejte a bohatě zalijte olejem a octem. Důkladně promíchejte a podle potřeby dochuťte.
- Nechte dobře vychladit. Vůbec ideální je nechat salát odležet přes noc. Pustí spoustu chutné, zeleninové šťávy.
Máme hotovo!
Přejeme Vám dobrou chuť!
zdroj: enallaktikidrasi.com