Využívám ji do polévek, na omáčky, pomazánky i blesková jídla: Na této zelenině frčím celou zimu!

  • Příprava
    6 min.
  • Vaření
    20 min.
  • Porcí
    4
  • Zhlédnutí
    2 135




Dnes jsme si pro vás připravili opravdu výborný recept, který si určitě zamilujete. Řeč je o výborné „zelenině z dózy“, kterou využiji skutečně na všechno, co potřebuji.

My jsme si ji tedy pořádně oblíbili a už teď se neumíme dočkat, až ji připravíme znovu.

Připravte si i vy tuto dobrotu a uvidíte, že nebudete litovat.

Pro přípravu tohoto receptu budeme potřebovat tyto ingredience:

  • 1 kg mrkve
  • 1 kg cibule
  • 1 kg papriky
  • 1 kg rajčat
  • 1 svazek zelené petrželky
  • 1 svazek kopru
  • 1 kg soli

Důležité!!

Zavařování se solí:

Konzervační účinek soli se projevuje při její koncentraci ve výši nejméně 10 %. Je proto třeba na určité množství zeleniny použít určité množství soli, aby se docílilo vytouženého výsledku. Některé mikroorganismy totiž snášejí i koncentraci vyšší než 30 %. Proto je nutné odvážit si množství zeleniny a dát alespoň 20% soli.

Takto budeme v receptu postupovat:

  1. Nejprve je třeba umýt zeleninu. Mrkev očistíme, také cibuli. Papriku zbavíte jádřince.
  2. Mrkev nastrouháte na hrubém struhadle. Cibuli nadrobno nakrájíte. Papriku nakrájíte na menší kostičky.
  3. Nasekáte kopr i petrželku. Rajčata rozkrájíte na čtvrtky a rozmixujete je.
  4. Pokrájenou zeleninu dáte do mísy ak ní přidáte rozmixovaná rajčata.
  5. Zeleninovou směs doplníte solí. Ta zde působí jako konzervant.
  6. Nyní si připravíte zavařovací sklenice. Třeba je dobře omýt horkou vodou a nejlépe sterilizovat.
  7. Potom sklenice naplníte připravenou zeleninovou směsí až k hrdlu. Utlačíte lžící.
  8. Sklenice zavřete sterilními víčky a zašroubujete je.
  9. Tato zelenina ve sklenicích se už nemusí zavařovat. Třeba ji ale uchovávat na tmavém a chladném místě – v lednici nebo ve sklepě.

Video recept:

Mňam!

Máme hotovo!

zdroj: youtube / Як приготувати

Vyzkoušejte také:

Skvělá, bramborová dobrota s kuřecím masem: Jednoduchá a rychlá večeře!
Prudce návykový koláček: Krémovo-čokoládové kostky s mascarpone


    Přidáváme nejlepší domácí recepty, které si rychle doma připravíte během chvíle.

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *