Využívám ji do polévek, na omáčky, pomazánky i blesková jídla: Na této zelenině frčím celou zimu!

-
Příprava6 min.
-
Vaření20 min.
-
Porcí4
-
Zhlédnutí2 135
Dnes jsme si pro vás připravili opravdu výborný recept, který si určitě zamilujete. Řeč je o výborné „zelenině z dózy“, kterou využiji skutečně na všechno, co potřebuji.
My jsme si ji tedy pořádně oblíbili a už teď se neumíme dočkat, až ji připravíme znovu.
Připravte si i vy tuto dobrotu a uvidíte, že nebudete litovat.
Pro přípravu tohoto receptu budeme potřebovat tyto ingredience:
- 1 kg mrkve
- 1 kg cibule
- 1 kg papriky
- 1 kg rajčat
- 1 svazek zelené petrželky
- 1 svazek kopru
- 1 kg soli
Důležité!!
Zavařování se solí:
Konzervační účinek soli se projevuje při její koncentraci ve výši nejméně 10 %. Je proto třeba na určité množství zeleniny použít určité množství soli, aby se docílilo vytouženého výsledku. Některé mikroorganismy totiž snášejí i koncentraci vyšší než 30 %. Proto je nutné odvážit si množství zeleniny a dát alespoň 20% soli.
Takto budeme v receptu postupovat:
- Nejprve je třeba umýt zeleninu. Mrkev očistíme, také cibuli. Papriku zbavíte jádřince.
- Mrkev nastrouháte na hrubém struhadle. Cibuli nadrobno nakrájíte. Papriku nakrájíte na menší kostičky.
- Nasekáte kopr i petrželku. Rajčata rozkrájíte na čtvrtky a rozmixujete je.
- Pokrájenou zeleninu dáte do mísy ak ní přidáte rozmixovaná rajčata.
- Zeleninovou směs doplníte solí. Ta zde působí jako konzervant.
- Nyní si připravíte zavařovací sklenice. Třeba je dobře omýt horkou vodou a nejlépe sterilizovat.
- Potom sklenice naplníte připravenou zeleninovou směsí až k hrdlu. Utlačíte lžící.
- Sklenice zavřete sterilními víčky a zašroubujete je.
- Tato zelenina ve sklenicích se už nemusí zavařovat. Třeba ji ale uchovávat na tmavém a chladném místě – v lednici nebo ve sklepě.
Video recept:
Mňam!
Máme hotovo!
zdroj: youtube / Як приготувати
Vyzkoušejte také:
Skvělá, bramborová dobrota s kuřecím masem: Jednoduchá a rychlá večeře!
Prudce návykový koláček: Krémovo-čokoládové kostky s mascarpone
Leave a Review