Toto se začalo dít s mým tělem, když jsem začala jíst vejce pravidelně, každý den: Takové změny pocítíte i vy!

  • Příprava
    10 min.
  • Vaření
    22 min.
  • Porcí
    2
  • Zhlédnutí
    2 101




Žloutky jsou nezdravé. To je mýtus, který ještě přetrvává. Říká se, že žloutek zvyšuje hladinu cholesterolu, což vede ke špatnému stavu organismu.

Alespoň tak to kdysi tvrdili odborníci na výživu. Jak je tomu dnes?

Pravda je taková, že vejce nejsou jen zdrojem bílkovin, ale obsahují také pro srdce důležité omega-3 mastné kyseliny. Obsahují ale také řadu dalších velmi důležitých živin.

Žloutek jednoho velkého vejce obsahuje asi 186 miligramů cholesterolu. Z tohoto důvodu se vždy říkalo, že je třeba se konzumaci žloutků vyhnout a jíst výlučně bílky.

Dnes je tomu jinak a doporučuje se konzumovat celá vejce (pokud vám to samozřejmě lékař nedoporučí jinak).

Skutečnou hrozbou pro srdce jsou nasycené tuky. Mají totiž nepříznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi.

Cholesterol z vajec je pro organismus prospěšný.

V našem těle produkuje testosteron, díky čemuž máme více energie a svalové hmoty.
Studie provedená na University of Connecticut ukázala, že vaječný žloutek snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL) . Podle American Heart Association by se denně mělo konzumovat 300 mg cholesterolu (jedno vejce obsahuje 185 miligramů).

Toto se ale doporučuje především lidem, kteří mají normální hladinu cholesterolu v krvi. Nezapomínejte, že je třeba poradit se s lékařem.

Důležité je jak vajíčka připravujete. Pokud je smažíte ve velkém množství tuku a dáte si k nim i slaninu, tudy cesta zřejmě nevede a škodíte sami sobě a svému zdraví.
Když je ale připravíte zdravě (vaření natvrdo, nebo naměkko), vše je v pořádku.

Když budete jíst vejce každý den, výsledky se rychle dostaví …

# 1 Zasytí vás na delší dobu

Po konzumaci vajec se rychle dostaví pocit sytosti. To je způsobeno tím, že vejce obsahují velké množství bílkovin a živin. Dát si je k snídani je naprosto ideální.

# 2 Jsou pomocníkem při problémech s nedostatkem železa

Bolesti hlavy a únava jsou příznakem nedostatku železa.

Žloutek je jeho bohatým zdrojem a má příznivý vliv na imunitní systém a metabolismus. Navíc ještě váže kyslík v krvi.

# 3 Dodávají vitamíny

Studie ukázaly, že když nekonzumujeme vejce, můžeme pak trpět nedostatkem vitamínů A, E a B12.

Ti, kteří je konzumují pravidelně, přijímají 10 až 20% kyseliny listové, 20-30% vitamínů A, E a B12.

# 4 Nezvyšují krevní tlak

Mnoho studií tvrdí, že neexistuje žádná souvislost mezi konzumací vajec a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Jsou to právě nasycené tuky (ve smažených potravinách), které způsobují problémy s krevním oběhem.

# 5 Pomáhají při hubnutí

Díky vysokému obsahu bílkovin vás vejce rychle zasytí. Také urychlí nárůst svalové hmoty a pomohou spálit kalorie.

# 6 Podporují fungování mozku

Cholin je živina, která má příznivý vliv na vývoj mozku u plodu, dětí, a dokonce i starších lidí! Konzumace vajec nám také zajistí dobrou paměť. Jedno vejce obsahuje 28% cholinu.

# 7 Chrání zrak

Riziko vzniku šedého zákalu se díky konzumaci vajec značně snižuje.

Přidáme také špenát a brokolici, které obsahují Lutein a Zeaxantin. Mají pozitivní vliv na náš zrak během noci, chrání oči před slunečním zářením a snižují riziko vzniku šedého zákalu až o 50 %.

# 8 Jsou zdrojem nejkvalitnějších bílkovin

Bílkoviny jsou základní stavební složkou našeho těla. Mezi další důležité zdroje bílkovin patří například mléčné výrobky, maso, luštěniny. Vajíčka ale jednoznačně vedou.

# 9 Chrání naše kosti

Vejce jsou bohatá na vitamín D, který je neodmyslitelnou složkou pro zdraví kostí.

Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku. Studie prokázaly, že vejce by se měla jíst pravidelně jako prevence proti osteoporóze.

# 10 Zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů

Aminokyseliny, síra a mnoho jiných minerálních látek a vitamínů mají pozitivní vliv na kvalitu vlasů a nehtů. Urychlují také jejich růst.

Závěr je takový, že vejce jsou chutná a zdravá.
Je rozhodně dobré je zařadit do denního jídelníčku.
Nezapomínejte ale, že byste se o tom předtím měli poradit is lékařem.

zdroj: takprosto.cc



    Přidáváme nejlepší domácí recepty, které si rychle doma připravíte během chvíle.

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *