Oblíbený VÁNOČNÍ koláček s mákem, švestkovým marmeládou a jemným sněhem: Neumíme se ho dojíst!

  • Příprava
    9 min.
  • Vaření
    29 min.
  • Porcí
    1
  • Zhlédnutí
    2 427




Dnes jsme si pro Vás připravili výbornou dobrotu, která si Nás získala doslova pro první zakousnutí.

Jedná se o fajnový makový koláček se švestkovým džemem.

Chutná opravdu skvěle!

Připravte si i vy této dobroty a nebudete litovat!

Pro přípravu tohoto receptu budeme potřebovat tyto ingredience:

Na těsto budeme potřebovat:

  • hladká mouka – 200 g
  • máslo – 150 g
  • cukr – 50 g
  • žloutky – 2 ks

Na švestkovou vrstvu budeme potřebovat:

  • švestková povidla

Na makovou náplň budeme potřebovat:

  • mletý mák – 200 g
  • cukr – 100 g
  • mléko – 150 ml
  • žloutky – 3 ks
  • citrónová kůra – 1 z citronu
  • rumová esence – 1 lžíce
  • skořice – 1 lžička

Na bílkový sníh budeme potřebovat:

  • bílky – 5 ks
  • cukr – 100 g

Takto budeme v receptu postupovat:

  1. Smícháme hladkou mouku s máslem, moučkovým cukrem a dvěma žloutky. Vytvarujeme z těsta kouli, zabalíme ji do igelitu a vložte do chladničky, kde bude čekat.
  2. Nalijte mléko do hrnce a přiveďte jej k varu. Přidejte namletý mák, cukr a citrónovou kůru, skořici a rumovou esenci a dobře promíchejte. Jakmile se směs bude blížit k varu a stáhněte směs z kamen.
  3. Vychlazené těsto vyjměte z chladničky a rozválejte ho na obdélník o rozměrech 20 x 30 centimetrů.
  4. S pomocí papíru na pečení těsto přeložte na plech a povrch těsta potřete švestkovou marmeládou.
  5. Na povidla rozetřete makovou náplň, urovnejte ji do roviny a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C, ve které budeme péct 25 až 30 minut.
  6. Než se těsto peče, vyšlehejte bílky do tuhé pěny a za stálého míchání postupně přidávejte cukr a pokračujte v míchání, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne Vám hladká a lesklá pěnivá hmota.
  7. Dopečené těsto vyjměte z trouby, na makovou vrstvu rozetřete bílkovou pěnu, vidličkou vytvořte na povrchu ozdobné vlnkování a vraťte dort zpět do trouby. Snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 10 minut. Jakmile povrch bílkové pěny zezlatne, můžete dort vyjmout z trouby.

Video recept:

Máme hotovo.

Mňam.

Přejeme vám dobrou chuť.

zdroj: youtube/ Szilvi Szécsi

Vyzkoušejte také tyto recepty:

Jemné, domácí rohlíčky z zakysané smetany připravené za 20 minut: Doslova jsme si je zamilovali!

VÁNOČNÍ bílkový krém, který se mi vždy hodí do všech svátečních zákusků! Chutnější neznám



    Přidáváme nejlepší domácí recepty, které si rychle doma připravíte během chvíle.

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *