NEJCHUTNĚJŠÍ VÁNOČNÍ šlehačkové těsto: Na domácí štrúdl ho už léta vůbec jinak ani nedělám!

-
Příprava6 min.
-
Vaření13 min.
-
Porcí1
-
Zhlédnutí2 719
Toto těsto je skutečně poklad. Odkdy z něj dělám domácí štrúdl, musím připravit hned dvojitou porci.
Když dělám štrúdl, tak jedině z tohoto těsta.
Ze šlehačky je úžasně jemné a voňavé. Dobře se s ním pracuje a já ho vždy dělám alespoň z dvojí dávky.
Budeme potřebovat následující ingredience:
- 500 g hladké mouky
- ½ balení kypřicího prášku
- 200 g smetany ke šlehání alespoň 31%
- 2 vejce
- 2 lžíce octa
- špetku soli …
Na náplň:
- Tvaroh a rozinky
- Strouhanka, strouhaná jablka a skořice
- Mák, zavařené třešně a moučkový cukr
K potření:
Máslo a trochu rumu
Takto budeme v receptu postupovat:
- Všechny suroviny na těsto smícháme v misce a vypracujeme jednotné těsto – těsto by nemělo být příliš tekuté ani příliš tuhé, podle potřeby přidáváme mléko nebo mouku.
- Necháme odležet 30 minut, rozdělíme na 3 části a následně rozválíme každou část na plát.
- První plát posypeme strouhankou, cukrem a skořicí a navrstvíme na něj nastrouhaná jablka.
- Na druhou navrstvíme tvaroh s rozinkami a cukrem a na třetí mák s cukrem a třešněmi.
- Zavineme – klasicky nebo nakrájíme na proužky a ty střídavě překládáme přes náplň.
- Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do vyhřáté trouby.
- Pečeme při teplotě 200 stupňů asi půl hodiny.
- Po vyjmutí z trouby potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.
Máme hotovo!
Mňam!
Přejeme Vám dobrou chuť!
zdroj: nosalty.hu/recept/almas-meggyes-kigyoretes
Vyzkoušejte také tyto recepty:
Leave a Review