Fajnovoučký recept na skvělou cuketovou omáčku „ZACUSCA“ z Rumunska, na které frčím celý rok!
-
Příprava10 min.
-
Vaření11 min.
-
Porcí2
-
Zhlédnutí1 394
Dnes jsme si pro Vás připravili opravdu skvělý recept na výbornou cuketovou pochoutku, na které frčíme celá rodina přes zimu.
Chutná opravdu výborně a navíc je velmi zdravá.
Připravte si ji i Vy a uvidíte, že nebudete litovat!
Pro přípravu tohoto receptu budeme potřebovat tyto ingredience:
- 2 kilogramy cukety
- 1 kilogram rajčat
- 200 gramů mrkve
- 200 gramů čerstvých paprik
- 3 stroužky česneku
- 140 gramů rajčatového protlaku
- 120 mililitrů oleje vhodného pro tepelnou úpravu
- 100 gramů cukru
- 80 mililitrů vinného octa
- Sůl podle chuti
- Chilli papričky podle chuti
- Dostatek sklenic a víček
Takto budeme v receptu postupovat:
- Důkladně očistíme sklenice i víčka.
- Pro zajištění trvanlivosti konzervovaných potravin je ideální použít sklenice i víčka sterilní. To můžete zajistit tím, že je dáte do myčky bez prostředků na mytí nádobí a myčku zapněte na nejdelší program s nejvyšší teplotou.
- Během sterilizace sklenic už můžete začít připravovat zeleninu. Veškerou důkladně omyjte a odkrájejte odpadní části. Cukety vybírejte raději mladší, nebudete je muset loupat, vybírat z nich pecičky a jejich chuť je přece jen trochu jemnější.
- Veškerou zeleninu nakrájejte na takové kousky, které umožní ji vzápětí zpracovat v mlýnku na maso. Vznikne tak zeleninová kaše s malými kousky zeleniny
- Zeleninovou směs dejte na oheň do hrnce s rozpáleným olejem a pravidelně míchejte.
- Přidejte sůl a zelenina si pustí dostatek vody. Takto směs vařte asi 20 minut. Potom přidejte rajčatový protlak a cukr, ztlumte oheň a duste deset minut pod pokličkou. Přidejte ocet a chilli papričky s česnekem. Zamíchejte a vařte ještě dalších 5 minut. Potom oheň vypněte a ještě horkou zacuscu nalijte do sklenic, uzavřete ji víčky a otočte je dnem vzhůru. Po vychladnutí uchovávejte v chladu a temnu.
Mňam!
Máme hotovo.
Přejeme vám dobrou chuť.
zdroj: youtube.com/watch?v=WLZU4bNk3-o
Leave a Review