Dort „Husací nožičky“ s třešněmi a lahodným čoko-krémem

  • Příprava
    7 min.
  • Vaření
    25 min.
  • Porcí
    1
  • Zhlédnutí
    1 385




Dnes jsme si pro Vás připravili báječný recept na lahodný koláček, který si zamiloval každý hned po prvním soustu.

Připravte si i vy tuto dobrotu a potěšte sebe i celou rodinu.

Uvidíte, že si pamlsek budete připravovat pravidelně pro její báječnou chuť!

Příprava je poněkud složitější, ale podle postupu ji určitě zvládnete a výsledek stojí skutečně za to!

Pro přípravu tohoto receptu budeme potřebovat tyto ingredience:

Na těsto budeme potřebovat:

  • hladká mouka – 60 g
  • třtinový cukr – 60 g
  • vanilkový cukr – 1/2 lžičky
  • vejce – 2 ks
  • sůl – 1 špetka

Na sirup budeme potřebovat:

  • voda – 50 ml
  • cukr – 40 g
  • rum – 1 lžička

Na krém budeme potřebovat:

  • máslo – 300 g
  • cukr – 180 g
  • smetana ke šlehání 33% – 100 ml
  • kakao – 35 g
  • rum – 1 lžíce

Na náplň budeme potřebovat:

  • višňový kompot – 150 g

Na polevu budeme potřebovat:

  • tmavá čokoláda – 50 g
  • máslo – 35 g

Na ozdobu budeme potřebovat:

  • hořká čokoláda – podle potřeby

Takto budeme v receptu postupovat:

  1. Do misky vyklepněte vajíčka, přidejte špetku soli a mixérem na nejnižší rychlosti šlehejte, dokud nezískáte jemnou a hladkou konzistenci.
  2. Do vyšlehaných vajíček přidejte třtinový a vanilkový cukr a tentokrát na nejvyšší obrátky mixujte, dokud nezískáte nadýchanou, bělavou, objemnou a zcela pevnou hmotu hustoty pudinku. Mělo by to trvat kolem 12 minut, přesná doba však závisí na výkonnosti mixéru.
  3. Ve dvou fázích pak k vaječné hmotě přimíchejte špachtlí hladkou mouku a krouživými pohyby vedenými zdola nahoru ji zapracujte do těsta. Snažte se nemíchat příliš dlouho, aby se hmota nesrazila.
  4. Hotové těsto vložte do kruhové dortové formy s oddělitelným dnem, kterou jste předtím vyložili pečícím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřete do rovné vrstvy a párkrát s formou lehce udeřte o stůl, abyste z těsta vyhnali přebytečný vzduch a nevytvořila se vám uprostřed formy hora.
  5. Formu s těstem vložte do trouby vyhřáté na 180°C (program zdola nahoru a bez ventilátoru) ve střední úrovni trouby a pečte jej asi 20 minut.
  6. Hotový korpus nechte vychladnout na mřížce asi 2 až 3 hodiny. Potom těsto zabalte do přilnavé potravinářské fólie a nechte ho 24 hodin odpočívat.
  7. Po uplynutí 24 hodin připravte sirup. V hrnci smíchejte vodu s cukrem, přiveďte k varu a vařte 2 až 3 minuty na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí. Výsledný roztok nechte vychladnout a přidejte k němu lžičku rumu.
  8. Připravte krém. Smetanu vlijte do kastrůlku, přidejte cukr a míchejte dohladka. Dejte přitom pozor, abyste cukr neroztírali po stěnách hrnce. Potom směs postavte na kamna a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Když se cukr úplně rozpustí, odstavte směs z ohně. Přelijte ji do hlubokého talíře a vmíchejte lžíci rumu.
  9. Na hladinu směsi v talíři položte potravinářskou fólii, kterou párátkem na několika místech prodírkujte, aby se uvnitř nesrážela pára, a nechte vychladnout.
  10. Do hluboké mísy vložte změklé máslo (mělo by být měkké tak akorát, aby v něm při stlačení prstem zůstala výrazná stopa, ale nemělo by se úplně rozpadat). Vyšlehejte ho šlehačem tak, abyste získali nadýchanou a bělavou hmotu.
  11. K máslu vmíchejte kakao a promíchejte směs stěrkou tak, aby kakao nezůstalo přilepené ke dnu či ke stěnám mísy.
  12. Potom směs znovu vyšlehejte a po lžících do ní zapracujte oslazenou smetanu (máslo i smetana by měla mít stejnou teplotu, jen tak se opravdu dobře propojí).
  13. Nyní sestavte dort. Na talíř položte korpus dnem vzhůru a natřete ho připraveným sirupem, který nechte 5 minut nasáknout.
  14. Na korpus pak rozložte slité višně, mezi kterými ponechejte malé mezery.
  15. Odložte stranou dvě polévkové lžíce krému na dozdobení dortu. Třetinu zbývajícího množství přeneste do zdobícího sáčku a vyplňte jím mezery mezi ovocem.
  16. Potom kolem dortu upevněte dortový kroužek vyložený acetátovou fólií a navršte na něj zbylé dvě třetiny krému tak, aby byl rovnoměrně rozprostřen po povrchu.
  17. Dort vložte do chladničky vychladit a ztuhnout.
  18. Mezitím rozpustíme čokoládu s máslem.
  19. Promíchejte a hotovou polevou přelijte povrch dortu, který poté vraťte zpět do chladničky.
  20. Po ztuhnutí odstraňte formu.
  21. Ozdobte dort po obvodu odloženým krémem a rozpuštěnou tmavou čokoládou nakreslete rovnoměrně na povrch husí nožky.

Mňam!

Máme hotovo.

Přejeme vám dobrou chuť.

zdroj: retete-usoare.eu/tortul-labutele-gastei-cu-visine-si-crema-de-ciocolata



    Přidáváme nejlepší domácí recepty, které si rychle doma připravíte během chvíle.