Dort „Husací nožičky“ s třešněmi a lahodným čoko-krémem
-
Příprava7 min.
-
Vaření25 min.
-
Porcí1
-
Zhlédnutí1 385
Dnes jsme si pro Vás připravili báječný recept na lahodný koláček, který si zamiloval každý hned po prvním soustu.
Připravte si i vy tuto dobrotu a potěšte sebe i celou rodinu.
Uvidíte, že si pamlsek budete připravovat pravidelně pro její báječnou chuť!
Příprava je poněkud složitější, ale podle postupu ji určitě zvládnete a výsledek stojí skutečně za to!
Pro přípravu tohoto receptu budeme potřebovat tyto ingredience:
Na těsto budeme potřebovat:
- hladká mouka – 60 g
- třtinový cukr – 60 g
- vanilkový cukr – 1/2 lžičky
- vejce – 2 ks
- sůl – 1 špetka
Na sirup budeme potřebovat:
- voda – 50 ml
- cukr – 40 g
- rum – 1 lžička
Na krém budeme potřebovat:
- máslo – 300 g
- cukr – 180 g
- smetana ke šlehání 33% – 100 ml
- kakao – 35 g
- rum – 1 lžíce
Na náplň budeme potřebovat:
- višňový kompot – 150 g
Na polevu budeme potřebovat:
- tmavá čokoláda – 50 g
- máslo – 35 g
Na ozdobu budeme potřebovat:
- hořká čokoláda – podle potřeby
Takto budeme v receptu postupovat:
- Do misky vyklepněte vajíčka, přidejte špetku soli a mixérem na nejnižší rychlosti šlehejte, dokud nezískáte jemnou a hladkou konzistenci.
- Do vyšlehaných vajíček přidejte třtinový a vanilkový cukr a tentokrát na nejvyšší obrátky mixujte, dokud nezískáte nadýchanou, bělavou, objemnou a zcela pevnou hmotu hustoty pudinku. Mělo by to trvat kolem 12 minut, přesná doba však závisí na výkonnosti mixéru.
- Ve dvou fázích pak k vaječné hmotě přimíchejte špachtlí hladkou mouku a krouživými pohyby vedenými zdola nahoru ji zapracujte do těsta. Snažte se nemíchat příliš dlouho, aby se hmota nesrazila.
- Hotové těsto vložte do kruhové dortové formy s oddělitelným dnem, kterou jste předtím vyložili pečícím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřete do rovné vrstvy a párkrát s formou lehce udeřte o stůl, abyste z těsta vyhnali přebytečný vzduch a nevytvořila se vám uprostřed formy hora.
- Formu s těstem vložte do trouby vyhřáté na 180°C (program zdola nahoru a bez ventilátoru) ve střední úrovni trouby a pečte jej asi 20 minut.
- Hotový korpus nechte vychladnout na mřížce asi 2 až 3 hodiny. Potom těsto zabalte do přilnavé potravinářské fólie a nechte ho 24 hodin odpočívat.
- Po uplynutí 24 hodin připravte sirup. V hrnci smíchejte vodu s cukrem, přiveďte k varu a vařte 2 až 3 minuty na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí. Výsledný roztok nechte vychladnout a přidejte k němu lžičku rumu.
- Připravte krém. Smetanu vlijte do kastrůlku, přidejte cukr a míchejte dohladka. Dejte přitom pozor, abyste cukr neroztírali po stěnách hrnce. Potom směs postavte na kamna a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Když se cukr úplně rozpustí, odstavte směs z ohně. Přelijte ji do hlubokého talíře a vmíchejte lžíci rumu.
- Na hladinu směsi v talíři položte potravinářskou fólii, kterou párátkem na několika místech prodírkujte, aby se uvnitř nesrážela pára, a nechte vychladnout.
- Do hluboké mísy vložte změklé máslo (mělo by být měkké tak akorát, aby v něm při stlačení prstem zůstala výrazná stopa, ale nemělo by se úplně rozpadat). Vyšlehejte ho šlehačem tak, abyste získali nadýchanou a bělavou hmotu.
- K máslu vmíchejte kakao a promíchejte směs stěrkou tak, aby kakao nezůstalo přilepené ke dnu či ke stěnám mísy.
- Potom směs znovu vyšlehejte a po lžících do ní zapracujte oslazenou smetanu (máslo i smetana by měla mít stejnou teplotu, jen tak se opravdu dobře propojí).
- Nyní sestavte dort. Na talíř položte korpus dnem vzhůru a natřete ho připraveným sirupem, který nechte 5 minut nasáknout.
- Na korpus pak rozložte slité višně, mezi kterými ponechejte malé mezery.
- Odložte stranou dvě polévkové lžíce krému na dozdobení dortu. Třetinu zbývajícího množství přeneste do zdobícího sáčku a vyplňte jím mezery mezi ovocem.
- Potom kolem dortu upevněte dortový kroužek vyložený acetátovou fólií a navršte na něj zbylé dvě třetiny krému tak, aby byl rovnoměrně rozprostřen po povrchu.
- Dort vložte do chladničky vychladit a ztuhnout.
- Mezitím rozpustíme čokoládu s máslem.
- Promíchejte a hotovou polevou přelijte povrch dortu, který poté vraťte zpět do chladničky.
- Po ztuhnutí odstraňte formu.
- Ozdobte dort po obvodu odloženým krémem a rozpuštěnou tmavou čokoládou nakreslete rovnoměrně na povrch husí nožky.
Mňam!
Máme hotovo.
Přejeme vám dobrou chuť.
zdroj: retete-usoare.eu/tortul-labutele-gastei-cu-visine-si-crema-de-ciocolata