Náš oblíbený „KYJEVSKÝ KRÉMEŠ“ s chutnými oříšky

-
Příprava5 min.
-
Vaření17 min.
-
Porcí2
-
Zhlédnutí2 304
Dnes jsme si pro Vás připravili recept na báječný pamlsek, kterého není opravdu nikdy dost.
Chutná opravdu famózně a my se už teď neumíme dočkat, až si ho znovu připravíme.
Připravte si i vy tuto dobrotu a uvidíte, že si ho budete pochvalovat vy i celá rodina!
Mňam!
Pro přípravu tohoto receptu budeme potřebovat tyto ingredience:
Na těsto budeme potřebovat:
- hladká mouka – 300 g
- máslo – 180 g
- cukr – 100 g
- prášek do pečiva – 9 g
- žloutky – 3 ks
Na krém budeme potřebovat:
- mléko/plnotučné – 300 ml
- máslo – 120 g
- cukr – 100 g
- škrob – 30 g
- žloutek – 1 ks
- vanilková esence – 1 lžička
Ještě si připravte:
- vlašské ořechy – 150 g
- cukr – 80 g
- bílky – 4 ks
Takto budeme v receptu postupovat:
- Do kastrůlku nasypte škrob, moučkový cukr a přidejte jeden žloutek. Za stálého šlehání přilijte 100 ml mléka a postavte hrnec na kamna. Na středním ohni za stálého míchání směs zahřejte, a přitom přilijte zbylé mléko. Míchejte dohladka a jakmile směs přejde k varu, pokračujte v míchání další 2 až 3 minuty do zhoustnutí.
- Odstavte z plotny, přidejte vanilkovou esenci, promíchejte a povrch krému zakryjte potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na hladině (tak se nevytvoří škralupa). Vychlazený pudink odkryjte, přidejte k němu změklé máslo a vyšlehejte obojí dohladka.
- Na těsto smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a práškem do pečiva a přidejte k nim žloutky a změklé máslo. Uhněťte homogenní a měkké těsto, zabalte ho do igelitu a vložte na 15 minut do chladničky. Jádra vlašských ořechů nasekejte nahrubo. Z bílků vyšlehejte měkký sníh, do kterého zapracujte 80 gramů cukru. Vznikne nám být bílá, tuhá a lesklá pěna.
- Těsto rozdělte na 3 stejné díly, dva z nich vložte zpět do chladničky a třetí rozválejte na kusu pečicího papíru poprášeného moukou na obdélník o rozměrech 20 x 30 cm. Urovnejte okraje a přeneste těsto do plechu, rozetřete na něj třetinu bílkové pěny a posypte ji třetinou nasekaných ořechů.
- Těsto vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 15 minut.
- Stejným způsobem postupujte i se zbývajícími dvěma díly těsta, bílkového sněhu a ořechů.
- Zákusek sestavte tak, že na podnos vyskládejte těsto střídavě přeložené vrstvou krému. Poslední vrstvu by měl tvořit plát těsta s ořechy na povrchu.
- Takto připravený zákusek vložte do chladničky na 4 až 5 hodin.
Video recept:
Máme hotovo.
Mňam!
Přejeme vám dobrou chuť.
zdroj: youtube/ Szilvi Szécsi