Famózní VÁNOČNÍ perník: Chutná celé rodině!

  • Příprava
    7 min.
  • Vaření
    11 min.
  • Porcí
    4
  • Zhlédnutí
    2 004




Perník patří k velmi oblíbeným dezertům. V cukrárnách většinou vymizí z nabídky jako první. Perník vždy i vedle těch nejlákavějších zákusků obstojí.

Málokterá hospodyňka si ho ale ráda připraví i doma, pro svou rodinu. Důvod je prostý.

Složitá příprava.

Připravit spoustu slepovaných plátů vypadá jako nadlidský výkon. Zkuste náš recept a změňte názor.

Tento perník je navíc obohacen o citrónový krém. Kombinace chutí je úžasná. Na tomto domácím perníku si prostě musí pochutnat každý.

Budeme potřebovat následující ingredience:

TĚSTO

  • 250 g másla
  • 300 g moučkového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 3 vajíčka
  • špetku soli

KRÉM

  • 400 g kondenzovaného mléka,
  • 100 g másla,
  • 100 g medu
  • 500 ml smetany

SIRUP

  • šťáva ze 2 citronů
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce moučkového cukru

Takto budeme v receptu postupovat:

  1. Těsto si připravte den předem. Musí se přes noc nechat odležet. Nejdříve smíchejte med, cukr, vajíčka, jedlou sodu a sůl. Potom přidejte máslo a těsto položte nad vodní lázeň. Stále míchejte.
  2. Když těsto zhoustne, vyjměte ho z vodní lázně a přidejte mouku. Po důkladném promíchání jej zakryjte celofánem a vložte minimálně na 8 hodin do chladničky.
  3. Druhý den je těsto připraveno na pečení. Rozdělte jej na osm menších kuliček. Každou z nich rozválejte tak, aby těsto bylo o tloušťce 2-3 mm. Těsto je velmi lepkavé, kvůli medu, proto se s ním obtížně pracuje. Můžete si pomoučit, nebo namočit ruce.
  4. Opatrně přeneste plát na plech vystlaný pečícím papírem. Posypeme moukou. Každý plát těsta pečte 4-5 minut při teplotě 200 stupňů. Po upečení pláty těsta naskládejte na sebe a vyřízněte z nich požadovaný tvar. Řezky rozdrťte na drobenku.
  5. Nyní si připravte sirup: Citronovou šťávu, moučkový cukr a med spolu 7 minut povařte. Ještě teplým sirupem potřete každý plát těsta a nechte pořádně vsáknout
  6. Hotový krém natírejte na jednotlivé pláty těsta, i na vrchní plát a také po obvodu dortu. Celý dort bohatě zasypte drobky, které můžete smíchat s vlašskými ořechy.

Máme hotovo.

Mňam!

Přejeme vám dobrou chuť.

zdroj: kulinariya123.blogspot.com

Vyzkoušejte také tyto recepty:

Piškotové mini-jablečníky, které jsme si velmi oblíbili!

Tento pamlsek na VÁNOCE přece NIKDY u nás nesmí chybět: Lahodné kokosové kuličky!



    Přidáváme nejlepší domácí recepty, které si rychle doma připravíte během chvíle.

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *