Famózní VÁNOČNÍ perník: Chutná celé rodině!

-
Příprava7 min.
-
Vaření11 min.
-
Porcí4
-
Zhlédnutí2 004
Perník patří k velmi oblíbeným dezertům. V cukrárnách většinou vymizí z nabídky jako první. Perník vždy i vedle těch nejlákavějších zákusků obstojí.
Málokterá hospodyňka si ho ale ráda připraví i doma, pro svou rodinu. Důvod je prostý.
Složitá příprava.
Připravit spoustu slepovaných plátů vypadá jako nadlidský výkon. Zkuste náš recept a změňte názor.
Tento perník je navíc obohacen o citrónový krém. Kombinace chutí je úžasná. Na tomto domácím perníku si prostě musí pochutnat každý.
Budeme potřebovat následující ingredience:
TĚSTO
- 250 g másla
- 300 g moučkového cukru
- 400 g hladké mouky
- 3 polévkové lžíce medu
- 1 čajovou lžičku jedlé sody
- 3 vajíčka
- špetku soli
KRÉM
- 400 g kondenzovaného mléka,
- 100 g másla,
- 100 g medu
- 500 ml smetany
SIRUP
- šťáva ze 2 citronů
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce moučkového cukru
Takto budeme v receptu postupovat:
- Těsto si připravte den předem. Musí se přes noc nechat odležet. Nejdříve smíchejte med, cukr, vajíčka, jedlou sodu a sůl. Potom přidejte máslo a těsto položte nad vodní lázeň. Stále míchejte.
- Když těsto zhoustne, vyjměte ho z vodní lázně a přidejte mouku. Po důkladném promíchání jej zakryjte celofánem a vložte minimálně na 8 hodin do chladničky.
- Druhý den je těsto připraveno na pečení. Rozdělte jej na osm menších kuliček. Každou z nich rozválejte tak, aby těsto bylo o tloušťce 2-3 mm. Těsto je velmi lepkavé, kvůli medu, proto se s ním obtížně pracuje. Můžete si pomoučit, nebo namočit ruce.
- Opatrně přeneste plát na plech vystlaný pečícím papírem. Posypeme moukou. Každý plát těsta pečte 4-5 minut při teplotě 200 stupňů. Po upečení pláty těsta naskládejte na sebe a vyřízněte z nich požadovaný tvar. Řezky rozdrťte na drobenku.
- Nyní si připravte sirup: Citronovou šťávu, moučkový cukr a med spolu 7 minut povařte. Ještě teplým sirupem potřete každý plát těsta a nechte pořádně vsáknout
- Hotový krém natírejte na jednotlivé pláty těsta, i na vrchní plát a také po obvodu dortu. Celý dort bohatě zasypte drobky, které můžete smíchat s vlašskými ořechy.
Máme hotovo.
Mňam!
Přejeme vám dobrou chuť.
zdroj: kulinariya123.blogspot.com
Vyzkoušejte také tyto recepty:
Piškotové mini-jablečníky, které jsme si velmi oblíbili!
Tento pamlsek na VÁNOCE přece NIKDY u nás nesmí chybět: Lahodné kokosové kuličky!
Leave a Review