5 skvělých polévek, které musíte udělat
-
Příprava9 min.
-
Vaření14 min.
-
Porcí3
-
Zhlédnutí1 281
Kruté zimní mrazy sice už polevily a za okny se na nás usmívá sluníčko prvních jarních dní, dobré a lehké teplé jídlo se hodí vždy. Když se navíc jedná o pokrm vydatný na vitamíny, je to příjemný bonus.
Polévky splňují všechny tyto pozitivní vlastnosti, a proto je milují lidé po celém světě. Dobrá polévka zasytí a zahřeje, může se podávat i jako lehká večeře. Připravte si doma těchto pět základních polévek.
Polévka s kuřecím masem a krutony
- 150 g čočky
- 2 litry vody
- 200 g brambor
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 sladká paprika
- 200 g kuřecího masa
- 50 ml smetany
- 50 gramů krutonů
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 50 g bylinek
- 1 stroužek česneku
Příprava
- Opláchněte čočku, zalijte ji vodou a nechte ji vařit.
- Nakrájejte brambory a dejte je do hrnce k čočce.
- Nakrájejte cibuli, mrkev, papriku a česnek, vše přidejte do hrnce.
- Nakrájejte kuřecí maso na kousky, orestujte na pánvi na rostlinném oleji.
- Jakmile se zelenina uvaří, přidejte pepř a polévku rozmixujte.
- Přidejte smetanu a promíchejte.
- Podávejte s kuřecím masem a krutony.
Houbová polévka s nýtovkou
- 100 g sušených hub
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 200 g kuřecích stehen
- 150 gramů nitovky
- 1 polévková lžíce. rostlinného oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 50 g bylinek
Příprava
- Sušené houby zalijte vařící vodou a nechte 2 hodiny. Potom omyjte houby a zalijte je vroucí vodou na 30 minut.
- Cibuli rozkrojte, jednu část nakrájejte, druhou ponechte na vývar.
- Oloupejte mrkev a nakrájejte ji.
- Připravte vývar ze dvou kuřecích stehen, mrkve a poloviční cibule.
- Maso a zeleninu nakrájejte a přidejte zpět.
- Houby nakrájejte a osmažte je v oleji s nakrájenou cibulí.
- Přidejte houby a cibuli do vývaru, přiveďte k varu, přidejte zeleninu a pepř. Vařte 15 minut.
- Podávejte s chlebem nebo krutony.
Kuřecí polévka se zeleninou a smetanou
- 2,5 litru kuřecího vývaru
- 200 g brambor
- 1 mrkev
- 200 g kukuřičného škrobu
- 200 ml smetany
- 50 g bylinek
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
Příprava
- Připravte kuřecí vývar, vyjměte z něj maso, nakrájejte na malé kousky a vraťte jej zpět do hrnce.
- Brambory nakrájejte na kostičky a mrkev na kolečka. Potom jemně nakrájejte zeleninu.
- Přidejte zeleninu a kukuřičný škrob do vývaru. Vařte 20-25 minut.
- Na konci vaření přidejte smetanu, pepř, nakrájenou zeleninu a nakrájené maso.
- Podávejte polévku s chlebem nebo krutony.
Kuřecí polévka s nudlemi a zeleninou
- 2 litry vody
- 200 g kuřecích stehen
- 150 g těstovin
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 1 mrkev
- 200 g brambor
- 1 kořen petržele
- 50 g nasekané petrželky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/2 lžičky suchých bylin
Příprava
- Zalijte kuřecí stehna vodou a přiveďte k varu.
- Přidejte cibuli, bobkový list a vařte vývar 1 hodinu.
- Vytáhněte cibuli a bobkový list z hrnce.
- Nakrájejte mrkev a petržel.
- Brambory nakrájejte na malé kostičky.
- Přidejte do vývaru brambory, cibuli, mrkev, pepř a byliny.
- Přiveďte polévku k varu a vařte na nízké teplotě po dobu 15 minut.
- Vytáhněte kuřecí stehna z hrnce, oddělte maso a vložte zpět do vývaru.
- Přidejte nudle a vařte polévku dalších 15 minut.
- Podávejte polévku a přidejte trochu bylinek.
Polévka s masem a zeleninou
- 450 gramů masa (vepřové, hovězí)
- 1 cibule
- 2 polévková lžíce. rostlinného oleje
- 1 mrkev
- 100 g fazolí
- 100 g zelí
- 200 g brambor
- 4 polévkové lžíce. rajčatové pasty
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
Příprava
- Cibuli nakrájejte a osmažte na pánvi v oleji.
- Maso nakrájejte na kostičky a orestujte 5 minut s cibulí na pánvi.
- Nalijte vodu do hrnce a přidejte maso s cibulí.
- Vařte vývar 1 hodinu.
- Přidejte nakrájenou zeleninu.
- Přidejte fazole, zelí, mrkev, brambory, rajčatovou pastu a vařte do změknutí zeleniny.
Už si stačí jen vybrat, kterou polévku si uvaříte dnes 🙂
Přejeme Vám dobrou chuť!
Nezapomeňte dát LIKE na naši facebook stránku, chcete-li vidět nové recepty každý den
zdroj: takprosto.cc
Leave a Review